Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2024 celkem 222 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 206 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace.
Na základě podnětu se uskutečnilo 22 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hmyzu v provozovnách stravovacích služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 32 kontrol. V 10 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný. V provozovnách stravovacích služeb v měsíci květnu byly zjištěny zejména nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, provozní a osobní hygieně, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Graf č. 1Graf č. 2
Fotografie provozoven:
Foto č. 1 – opadávající malba v kuchyni Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena úložných prostor v kuchyniFoto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena v kuchyni – masné napálené zbytky potravinFoto č. 4 – špinavý a zaplísněný výrobník leduFoto č. 5 – špinavá podlaha a stěny pod pracovními stoly v kuchyni