Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provádí v rámci své kompetence dozoru nad provozovnami poskytujícími stravovací služby také kontroly velkých kulturních veřejných akcí. Minulý týden tak například pražští hygienici zkontrolovali hned deset provozoven na Festivalu Letní Letná v Letenských sadech v Praze 7. Až na drobné výjimky se kvalita stravovacích služeb v kontrolovaných stáncích ukázala jako dobrá. Za zjištěné nedostatky v oblasti provozní hygieny HSHMP udělila třem provozovnám sankční postihy ve výši 3 tisíce korun.
A jaká drobnější pochybení se u některých stánků v oblasti provozní hygieny vyskytla?
●
znečištěné technologické vybavení – mixér;
●
znečištěná přepravka na potraviny;
●
znečištěná nádoba na potraviny;
●
znečištěná podlaha v prostoru stánku;
●
znečištěný vnější obal gastronádoby, ve které bylo v obale uskladněno těsto.
Stánky s občerstvením kontrolované na Festivalu Letní Letná pražskými hygieniky nabízejí sortiment teplých či sladkých pokrmů, zmrzlin a nápojů. Hlavní cíl kontroly představovalo ověření plnění povinností provozovatelů zařízení stravovacích služeb, zejména v oblasti dodržování správné výrobní a hygienické praxe při výrobě pokrmů. Ta totiž hraje stěžejní roli v předcházení případných negativních zdravotních následků pro konzumující veřejnost.
V základních zákonných parametrech platných pro provozovatele stravovacích služeb kontrolované stánky podmínky splnily:
●
měly zajištěn odpovídající zdroj pitné vody;
●
disponovaly zařízením pro mytí rukou, včetně prostředků na mytí rukou (tekuté mýdlo) a hygienickým osušením (papírové ručníky).
Hygieniky zajímaly také podmínky pro úchovu a výdej potravin a pokrmů:
●
zajištění dostatečného počtu chladících a mrazících zařízení pro úchovu potravin a pokrmů vyžadujících uchovávání v chladu nebo za mrazírenských teplot;
●
zajištění dostatečného počtu výdejních ohřívacích zařízení pro úchovu teplých pokrmů. Namátkově byly měřeny teploty teplých pokrmů.
Kontrola stánků se rovněž zaměřila na:
●
data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potravin a pokrmů;
●
správné značení potravin a polotovarů vlastní výroby;
●
způsoby značení alergenů u nabízených pokrmů;
●
provozní hygienu provozoven.
V Praze 28. 8. 2023
Hygienická stanice hlavního města Prahy, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání